A kétékes, ruganybetétes, tiszti cipő 1945-ig a M. kir. Honvédség pantallóval viselt tiszti egyenruha hordása esetén, igen elterjedt lábbelije volt. A cipőt zártság, elegancia és feszesség jellemzi, ezért a mindennapos utcai hordás mellet a társasági események elfogadott és kedvelt viselete volt. Általában boka fölötti szártetővel készült de létezett félcipő változat is. Nevét a cipő lábhoz simulását, passzosságát biztosító, ék alakban szabott gumi ruganybetétek után kapta. A ruganybetétek száma szerint a cipő lehet egy vagy kétékes. A kétékes változat volt az elterjedtebb. Anyaga fekete, marha boxbőr, kecske bélésbőr, marhakruppon talpbőr, natúr, marha hasszél alkatrészbőr. A cipő varrot vagy faszeges talpfelerősítési technológiával, rakott sarokkal készült.
 
 

Rekonstrukció alapjául egy kb. 1930-as kiadású „CIPÉSZIPARI ISMERETEK” című szakipari kézikönyv szolgált. Ez a szabásmintákon, műszaki leírásokon kívül az anyagjegyzéket és komplett költség számításokat is tartalmazza, termesztésen Pengőben.

 

M.kir. Kétékes Ruganyos Tiszti cipő.
/rekonstrukció/

A rekonstruált cipő anyaga: a felsőrész 1,3-1,5 mm vastag fekete, marhabox bőr, bélés kecske színbélés. Az alkatrészek /kéreg, kapli, stb./ 2-2,5 mm vastag növényi cserzésű marha hasszél, a talp és sarok 5,5 mm vastag növényi cserzésű marha talpkrupon.

ALAPÁR:
Egytalpas, faszeges, rakottsarkas.

A valuta árfolyam változások miatt az aktuális Forint ár:
39-43 méretig:
44-47 méretig:
Magyar hagyományőrző csoportoknak kedvezmény.


 
 
Gumi sarok és talpvédelemmel ellátott cipők mindennapos utcai viselésre alkalmasak.