A 43M. bakancs 1943-tól a 35M. bakancsot váltotta le (1943-1948). A felsőrész hasonlóan a 35M.-hez alulfejes (derby szabású), békanyelves kialakítású. Elmaradt a szártetőre rögzített két csatos, bőr bokapánt, ehelyett egy különálló, kétcsatos vászon bokavédőt kapott. A bakancs "kétlábas" kivítelű. Aljazási technológiája szeges-rámás, egysoros faszeges. Készült egytalpas, kéttalpas megoldással. Az utóbbi esetben bőr féltalpat a faszegelésen kívül csavarozták is. A sarkat patkóvas, a talp orrészét spitzvas, illetve ahol azt előírták a talp járó- felületét talpszeg védte. A bakancs rekonstrukciójához használt anyagok, valamint annak felépítése, szabásmintája, varrásvonalai, kivitele az eredetiével teljesen megegyeznek.

 
 
A 43 Mintájú M. kir. honvédségi bakancs rekonstrukciója egy 1944.ben készült eredeti bakancs, a 29. számú honv. közlöny-1944.számú körrendeletben leírtak és az ahhoz csatolt rajzok, valamint archív felvételek alapján készült.

 

 

43Mintájú M.kir. Gyalogos Bakancs.
/rekonstrukció/

A rekonstruált bakancs anyaga: a felsőrész 2,5-3 mm vastag húsoldallal kifelé fordított, növényi cserzésű vixos marhabőr,utolag zsírozva. Vagy vegyes cserzésű fekete boxbőr színoldallal kifelé fordítva. Az alkatrészek /kéreg, kapli, stb./ 2-2,5 mm vastag növényi cserzésű marha hasszél, a talp és sarok 5,5 mm vastag növényi cserzésű marha talpkrupon.

ALAPÁR:
Egytalpas,szeges rámás, faszeges,ringlizett,textílfűzős bakncs.

A valuta árfolyam változások miatt az aktuális Forint ár:
39-43 méretig:
44-47 méretig:
Magyar hagyományőrző csoportoknak kedvezmény.

 
 
A lábbelik teljesen króm mentes, hagyományos, növényi cserzésű bőrökből készülnek!
A bakancsok a barna talpszélfestés kivételével natúr szinben, felület kezelés nélkül készülnek és kerülnek kiszállításra.
Ezért ezeket használatba vétel elött barnítani, valamint zsírozni kell.
Az így kezelt, valamint gumi sarok és talpvédelemmel ellátott bakancsok mindennapos utcai viselésre alkalmasak.
 
 
 
 
 
 
 

A 43M. bakancs előírás szerint barnítva, zsírozva.