A korszakból sajnos sem eredeti bakancs, sem értékelhető leírást nem találtam. A rekonstrukciót ezért korabeli művészeti alkotások, illetve későbbi a lábbelikre vonatkozó honvédségi rendeletekben leírtak alapján, valamint a XIX. század más hadseregekben használt és fennmaradt lábbelik és a kor cipőiparának műszaki fejeltségéből adódó lehetőségek figyelembe vételével alakítottam ki. A bakancsok mint általában a korszak más, ilyen célra készített lábbelijei egylábas (a jobb és bal cipő egyforma) kivitelű, orrformája hegyesebb a ma megszokott bakancsokhoz képest. A felsőrész anyaga natúr, növényi cserzésű, vixos marhabőr.

 

Varrása kézzel történt. A felsőrész bőrét húsoldalával kifelé fordították és utólag színezték, majd zsírozással tették vízállóvá. Aljazási technológiája valószínű az olcsóbb faszeges, esetleg igényesebb kivitel esetén rámán varrott. A rakott bőr sarkat valószínű vas sarokpatkó a talpat vas talpszeg védte. Mivel az adott korban használt anyagok, technológiák ma már nem, vagy csak nagyon drágán rekonstruálhatók, ezért ezeket most fellelhető az eredetihez lehetőleg minél hasonlóbb anyagokkal illetve eljárásokkal helyettesítettem. Ilyenek például az egylábas kaptafa, a felsőrész kézi varrása, stb.

 

1848-49 Honvéd Gyalogos Bakancs.
/rekonstrukció/

A rekonstruált bakancs anyaga: a felsőrész 2,5-3 mm vastag húsoldallal kifelé fordított, növényi cserzésű vixos marhabőr,utolag zsírozva. Az alkatrészek /kéreg, kapli, stb./ 2-2,5 mm vastag növényi cserzésű marha hasszél, a talp és sarok 5,5 mm vastag növényi cserzésű marha talpkrupon.

ALAPÁR:
Egytalpas,szegesrámás, faszeges,ringlizett,textílfűzős bakancs.

A valuta árfolyam változások miatt az aktuális Forint ár:
39-43 méretig:
44-47 méretig:
Magyar hagyományőrző csoportoknak kedvezmény.


 
 
 
A bakancsok a fekete talpszélfestés kivételével natúr szinben, felület kezelés nélkül készülnek és kerülnek kiszállításra.
Ezért ezeket használatba vétel elött feketíteni, valamint zsírozni kell.
Az így kezelt, valamint gumi sarok és talpvédelemmel ellátott bakancsok mindennapos utcai viselésre alkalmasak.