Az Első Világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchia, Császári és Királyi (K.u.k.) hadseregében rendszeresített 12M. legénységi bakancs a későbbi honvédségi bakancsokhoz képest viszonylag egyszerű kivitelű felsőrésszel készültek. A bakancs egytalpas, egy vagy kétlábas kivitelű volt. Aljazási technológia egysoros rámán varrott, egy sor faszeggel megerősített. A sarkat patkóvas, a talp orrészét spitzvas, illetve ahol azt előírták a talpjárófelületét talpszeg védte. A bakancs rekonstrukciójához használt anyagok, valamint annak felépítése, szabásmintája, varrásvonalai, kivitele a lehetőségek szerint az eredetiével teljesen megegyeznek.

 
 

A rekonstrukcióhoz az eredeti fotókon kívül a Magyar Királyi Honvédség Öltözeti és Fölszerelési Szabályzatát (1896) illetve az M.kir. Honvédség 1912/7 rendeleti közlönyét használtam.

A bakancsok eredeti méretosztása a következő (hossz/bőségek):

I/1 ; II/2,3 ; III/4,5,6 ; IV/7,8,9 ; V/10,11,12 ; VI/13,14,15

A bakancsokat széles ringlibőr és a később rendszeresített bakancsokhoz képest, magasabb szár és rövidebb kéreg jellemezte. A fűzőlyukakat használatba vételkor, a csapatoknál lyukasztották -esetleg ringlizték- sablon és lyukasztófogó segítségével. Ugyanekkor történt meg a talp egysoros faszegelése.

Természetesen néhány eredetileg hasznát anyag ma már szinte beszerezhetetlen, ezek hasonló tulajdonságú ma is beszerezhető anyagokkal lettek helyettesítve. A rekonstruált bakancs európai méretrendszerben az eredeti kaptafa orrformájával megegyező de kényelmi és költségcsökkentési okok miatt kétlábas kaptafára készül.

 

Császári és Királyi (k.u.k.) Gyalogos Bakancs
/rekonstrukció/


A rekonstruált bakancs anyaga: a felsőrész 2,5-3 mm vastag húsoldallal kifelé fordított, növényi cserzésű vixos marhabőr,utolag zsírozva. Az alkatrészek /kéreg, kapli, stb./ 2-2,5 mm vastag növényi cserzésű marha hasszél, a talp és sarok 5,5 mm vastag növényi cserzésű marha talpkrupon.

ALAPÁR:
Egytalpas,szeges rámás, faszeges,ringlizett,textílfűzős bakancs.

A valuta árfolyam változások miatt az aktuális Forint ár:
39-43 méretig:
44-47 méretig:
Magyar hagyományőrző csoportoknak kedvezmény.


 
 
A lábbelik teljesen króm mentes, hagyományos növényi cserzésű bőrökből készülnek!
 
A bakancsok a fekete talpszélfestés kivételével natúr szinben, felület kezelés nélkül készülnek és kerülnek kiszállításra.
Ezért ezeket használatba vétel elött feketíteni, valamint zsírozni kell.
Az így kezelt, valamint gumi sarok és talpvédelemmel ellátott bakancsok mindennapos utcai viselésre alkalmasak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A 12M. bakancs teljes vasalat.